fredag 3 december 2010

Dag 4 - Istanbul

Näst sista dagen hade vi tänkt att ägna åt shopping. Vi ville ge Grand Bazar en ny chans och gav oss ut på gatorna för att kika runt. När vi tog av från den extremt folkfyllda huvudgatan så var det precis dött. Vi fick rätt så snart veta att denna söndag var något specillt och därför var i stort sett hela stan igenbommad, inklusive Grand Bazar. Jag o Mehmet var vid det här laget rejält trötta på Istanbul. Vi hade inte gillat stan alls sen första stund, men hade ändå försökt att göra det bästa av resan. Vi satte oss och tog en äppelte på något gammalt hak på en bakgård och spatserade sedan vidare.

Till slut hamnade vi precis intill chokladbutiken igen. Och vad kan muntra upp två sura miner bättre än lite smarrig fin choklad. Så vi slog oss ner och beställde in en kopp varm choklad och satt o mös lite. På vägen hem köpte vi såklart med oss lite smarr igen.


På kvällen gick vi tillbaka till MM Restaurang. Vi gillade verkligen det stället, det var minst sagt udda, men helt i vår stil. Vi käkade gott, blev bjudna på en god sallad som förrätt, äppelte både före och efter maten och blev underhållna av livemusikspelande gubbar på fiol och fjölt. Mehmet beställde in en vattenpipa. Jag tog några bloss men hostade mest så lämnade med varm hand över till Mehmet.


Ägaren till detta ställe var en gammal Alanya-kille som nu öppnat eget i Istanbul. Han hette Isa, men är känd av alla Istanbulresenärer som Mjau. Han var mycket, mycket speciell och väldigt pratsjuk. Han berättade om ställets historia, om maffian, om avundsjuka mellan restauranger, intriger osv. Han verkade ha rest en del över världen, för han kände verkligen till alla olika sorters människor, hur folk från olika länder beter sig och hur de pratar och vad de äter mm mm. Men Mehmet gillar udda människor så de blev riktiga bundisar.


Övrallt, vart man än gick så fanns det katter. Och det var inga magra, sjuka och söndertrasade katter som man ser i Alanya. Nej, de här katterna var välgödda och välmående. En del katter var så sjukt stora, som den katten på bilden här nedan. Det syns kanske inte på fotona, men den bar enormt jäkla stor, så jag var bara tvungen att fota den. Skallen var helt enorm, en tiger liksom.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar